Przekształcenie restauracji w spółkę z o. o.

Marcin Bartyński            07 lipca 2015            Komentarze (0)

Chyba się jeszcze nie zdarzyło, żeby p. Magdalena Gessler, prowadząc swoje „Kuchenne rewolucje”, doradziła restauratorowi, uczestnikowi programu, zmianę formy „zarządzania” restauracją z działalności gospodarczej na spółkę z o. o.

Moja żona, która jest fanką tego programu, nie przypomina sobie takiej sytuacji.

Jeżeli prowadzisz restaurację jako jednoosobowy przedsiębiorca, to najprawdopodobniej Sanepid sprawdzał, czy w lokalu przestrzegane są wymagania higieniczne i zatwierdził ów lokal do prowadzenia działalności w zakresie „produkcji do konsumpcji” i „wprowadzania do obrotu” gotowych dań.

Ponadto – być może – posiadasz koncesję na sprzedaż alkoholu.

Co się stanie z tymi decyzjami administracyjnymi w momencie przekształcenia? Czy – kolokwialne mówiąc – przejdą na spółkę?

Co do zasady – spółka po przekształceniu staje się podmiotem zezwoleń, koncesji, ulg, które przysługiwały przedsiębiorcy przed dniem przekształcenia, chyba że:

  • ustawa, na podstawie której udzielono zezwolenia, ulgi, koncesji stanowi inaczej,
  • decyzja administracyjna o udzieleniu zezwolenia, ulgi, koncesji stanowi inaczej.

Jeżeli zatem przekształcasz restaurację w spółkę z o. o. i chcesz wiedzieć, czy w ramach rewolucji spółka stanie się podmiotem decyzji wydanej przez Sanepid i koncesji na sprzedaż alkoholu, zajrzyj do:

  • ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi,
  • ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
  • decyzji administracyjnych, w których posiadaniu jesteś.

{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis:

Następny wpis: